Coworking: treballa com, on i quan vulguis


El coworking és una forma de treballar on emprenedors i professionals comparteixen un mateix espai de treball. La seva principal funció és, entre altres coses, crear un entorn de treball cooperatiu on la creativitat creix ajudant a avançar els projectes.

Aquesta pràctica no és nova. De fet, el primer espai coworking neix a Alemanya a mitjans dels anys 90. En aquell moment no existia el concepte però sí la filosofia. A finals dels anys 90 als Estats Units obren els primers espais col·laboratius sota el concepte Coworking, però no és fins l’entrada de Google en el sector quan es dóna a conèixer a nivell mundial. A partir d’aquest moment és quan els països de tot el món comencen a obrir els seus primers espais de coworking. A Espanya s’implanta l’any 2010, en plena crisi econòmica. En l’actualitat, ja hi ha més de 1500 espais dedicats a l’espai col·laboratiu.


Coworking Google Campus Madrid

Coworking Campus Google Madrid ©


Amb l’arribada del nou model de treball han sorgit noves necessitats: en un espai coworking és vital que hi hagi una figura que connecti les persones i els seus projectes amb altres professionals o emprenedors, d’aquesta manera es promouen noves idees, es dissenyen nous projectes o s’avancen en els ja existents —la filosofia del coworking va directament lligada a la filosofia Millennial: compartir, ajudar i progressar per crear un món millor—. Una altra nova necessitat del mercat és la de facilitar la col·laboració entre els espais dedicats al coworking, per aquest motiu neix NomadCoworker, una plataforma social dissenyada per enginyers espanyols.

Des de l’any 2012 existeix a Espanya un esdeveniment que cap usuari s’hauria de perdre: el Coworking Spain Conference. Cada any es reuneix el sector per parlar del passat, del present i del futur de tot allò que envolta els espais col·laboratius.


Zamness

Coworking Zamness – Photo Nieve Productora Audiovisual ©


Avantatges de treballar en un coworking

L’estalvi és per a moltes persones el principal avantatge que té treballar en un coworking; no només s’estalvia en diners —ja que en aquests espais els serveis com wifi, impressora o cafè estan inclosos en el lloguer— sinó també en temps. Els nòmades digitals que viuen en grans ciutats pateixen la pèrdua de temps cada dia, per això una de les tendències que està en auge és l’obertura d’espais col·laboratius en diverses ubicacions. L’avantatge en l’estalvi també es troba en la flexibilitat que tenen aquests espais pel que fa al pagament. Existeixen diferents plans que s’adapten a les necessitats de cada usuari, es pot pagar l’espai per hores, dies o mesos.

Una altra gran avantatge de treballar en un coworking és la sociabilitat. Treballar envoltat de gent desconeguda —encara que amb el temps acaben sent com una família— amb diferents interessos facilita que les persones es socialitzin i comparteixin els seus projectes sense por. El coworking és el millor aparador per fer créixer un projecte innovador.


Utopic_Us Barcelona

Coworking Utopic_Us – Photo Imagen subliminal (Miguel de Guzman + Rocio Romero) © 


La vida familiar i professional es pot conciliar més fàcilment si es treballa en un entorn flexible. Els coworking no tenen horaris fixos, cada usuari treballa d’una manera diferent i és productiu que un mateix decideixi com organitzar la seva jornada laboral. Al final es tracta que cadascú trobi el racó ideal.

Les persones que treballen individualment com a norma general ho fan des de casa. Per a molts tenir l’oficina a casa és sinònim de distracció, per això treballar en un coworking és moltes vegades la millor via per escapar de la monotonia de la llar i de les seves múltiples distraccions. A més, un altre benefici que aporta el coworking a aquest perfil de treballadors és la disposició d’espais per a reunions amb els clients, afavorint la imatge de professionalitat.

Les persones que treballen en un coworking aprecien el seu treball i s’involucren profundament en els projectes: estan envoltats de persones que, d’una manera o altra, ajuden a millorar les seves idees en un entorn agradable amb totes les comoditats que un necessita per treballar, sense distraccions i estalviant molts diners. No hi ha dubte que aquesta nova manera de treballar atrau.


Coworking Xammar

Coworking Xammar – Photo Facebook © 


Què marquen les tendències?

– Els espais s’estan especialitzant cada vegada més. Si l’espai no ofereix un valor afegit, l’usuari ho acaba rebutjant. En l’actualitat existeixen els coworking petfriendy (accepten animals), espais dedicats només a dones o fins i tot a activitats que es poden complementar entre si facilitant als usuaris maquinària específica per poder desenvolupar les tasques (per exemple un pintor ofereix els seus pinzells a un altre artista que utilitza altres tècniques).

– Els espais col·laboratius tendeixen a segmentar als seus clients. Algunes activitats no requereixen de molta creativitat i per tant el treball és més individual. Per això existeixen coworking dirigits a treballs individuals mentre uns altres ho enfoquen més a treballs en equip. Al cap i a la fi, no tots els coworkers tenen la necessitat de formar part d’una gran comunitat.

– Les empreses gestionaran en un futur espais de treball més reduïts i hauran d’adaptar-se a treballar a distància. Les empreses han d’estar preparades per saber transmetre als seus empleats la filosofia de la corporació i aconseguir així que s’involucrin en l’activitat. Al final el més difícil serà aconseguir transmetre la filosofia, perquè un cop el treballador se senti còmode el seu compromís perdurarà en el temps.


Fabrica Ramis

Coworking Fábrica Ramis – Photo Fábrica Ramis ©