Les oficines d’avui i de demà


En repetides ocasions hem parlat de les transformacions que han patit les oficines al llarg dels anys. Amb l’arribada de la tecnologia, l’estil de vida de les persones ha canviat de manera que no es concep la possibilitat de viure desinformat o desconnectat temporalment del món digital. De fet, convivim amb generacions que han nascut en l’era digital i que no coneixen una altra manera de viure. En l’actualitat, els espais de treball segueixen evolucionant per adaptar-se en el temps (que està en constant canvi) cobrint les necessitats actuals i deixant pas a nous estils i maneres de treballar.

Per entendre una mica més en quin moment de la història ens trobem i cap a on anem, hem catalogat les oficines d’avui i de demà en tres grans grups tenint en compte que totes elles persegueixen un objectiu comú: el benestar dels seus treballadors i el benefici que això els comporta. Parlarem de les oficines estàtiques, dinàmiques i temporals.


Seu Johnson Wax, 1939

Seu Johnson Wax 1939. Cortesia de Library of Congress.


Oficina estàtica

Una oficina estàtica no és sinònim d’oficina tradicional sinó tot el contrari. Els espais de treball es converteixen en el punt de trobada dels treballadors i la seva idea principal es basa en la connexió, la interacció i la col·laboració entre ells. Tres punts clau per convertir el workspace en un lloc motivador i productiu.

Les oficines han de ser espais que ajudin a agilitzar la comunicació entre les persones. L’intercanvi d’idees incentiva els empleats a treballar en equip i genera que s’involucrin més en les seves tasques. Els espais oberts, els materials translúcids i la disposició de zones flexibles que s’adapten als diferents moments —espais de desconnexió, zones de treball individual, sales de reunions espontànies …— són la clau per aconseguir treure el millor de les persones.

L’objectiu de les oficines estàtiques és adaptar els seus espais, el mobiliari i la seva decoració a les exigències actuals. Els empleats s’han de sentir còmodes tant mental com físicament, per això és important que tot allò que els envolti els transmeti motivació i harmonia alhora. Insinuar naturalesa col·locant un jardí vertical a la zona de treball o implantar un estil casolà a la zona de descans són idees ben acollides per les empreses que busquen el benestar dels seus treballadors.


Se:Works, Sedus

Se:Works, Sedus


Oficina dinàmica

Un concepte innovador és el de les oficines dinàmiques. Són empreses on els seus treballadors disposen d’una gran flexibilitat per desenvolupar la seva feina. Poden estar treballant en un bar al matí i a l’oficina a la tarda si així ho desitgen. Per a les empreses, el més important és la productivitat dels seus treballadors, no el compliment estricte de les hores. Per tant, en aquest tipus d’oficines és important la flexibilitat de les seves instal·lacions per adaptar-se al dinamisme dels seus treballadors.

El mobiliari mòbil és una bona solució per a les empreses amb un alt volum de persones que entren i surten a qualsevol hora. Parets que es converteixen en taules de treball, mòduls movibles per separar zones o mobiliari intel·ligent que t’avisa a través d’una app si l’escriptori en el qual et vols asseure està ocupat per una altra persona són alguns dels avenços que estem veient i veurem amb més freqüència a les oficines dinàmiques.

L’objectiu de les oficines dinàmiques és adaptar el seu mobiliari a les necessitats del moment fent dels seus espais de treball llocs intel·ligents que aprofiten els recursos d’una manera audaç. Prova d’això són les reeixides oficines HotDesk —els treballadors no disposen d’un escriptori fix per treballar— i els espais de CoWorking —professionals de diferents sectors, autònoms o emprenedors que comparteixen el mateix espai físic per treballar en els seus propis projectes—.


Pinterest San Francisco, Enea

Seu de Pinterest, San Francisco, EE.UU – Cadires Enea


Oficina temporal

Els treballs que es desenvolupen fora de l’oficina estàtica se’ls consideren treballs realitzats en oficines temporals. El metro, la cafeteria, el mobiliari urbà, la teva pròpia casa… Qualsevol lloc és un bon lloc per treballar. Podem veure cada vegada amb més freqüència l’existència de diferents plataformes que ofereixen oficines temporals com caravanes adaptades, mobiliari urbà dissenyat exclusivament per a treballar o cafeteries equipades amb impressores, suficients preses de corrent i una potent connexió Wifi.

Les oficines temporals motiven a les persones perquè el treball s’adapta a les seves vides i les seves vides s’adapten a la feina, per tant no hi ha conflictes interns. Encara que passin el major temps fora de les oficines estàtiques, les persones que treballen a les oficines temporals són més productives, s’involucren més i ajuden a estalviar en costos innecessaris.


Workspace, Olut

Workspace, Olut


Els tres tipus d’oficina d’avui i de demà tenen com a objectiu premiar el talent i l’autodisciplina, per això el treball es valora en la capacitat de producció de cada persona i no en la quantitat d’hores i minuts setmanals dedicats a la feina. La flexibilitat, la motivació, l’estalvi de costos per a les empreses i l’esperit d’equip aconsegueixen que les oficines siguin més felices i saludables per a tothom.