Open Space: un nou espai intergeneracional


Actualment, en el món laboral estan convivint dues generacions molt diferents entre si. D’una banda ens trobem amb la generació dels que avui ronden els 60 anys i per l’altre costat ens trobem amb una generació que està donant que parlar: els Millennials — o també coneguts com a Generació Y — nascuts als anys 80. Aquestes dues generacions són antagòniques en molts aspectes de la vida, una de les diferències més grans la podem trobar en la cultura empresarial que té cadascuna. A la primera generació li han ensenyat que arribar a la presidència d’una corporació significava guanyar diners donant-li ordres als seus subordinats. A la segona generació, que es convertirà en pocs anys en el 70% de la força laboral, li estan ensenyant — o han après — altres valors que van més enllà del poder: arribar a la satisfacció personal de marcar la diferència aportant grans idees que milloren el nostre món. Per això, les empreses que tenen una gran quantitat de mentalitats millennials, apliquen l’estil Open Space a les seves oficines.

Dynamobel Open Space Cell


Avantatges de tenir una oficina Open Space

Les oficines Open Space es caracteritzen per l’absència de divisions en els espais de treball, fent desaparèixer els despatxos presidencials i generant que els CEO de les companyies convisquin amb els seus empleats. En aquesta nova filosofia empresarial ja no hi ha lloc per a les jerarquies sinó per al treball col·laboratiu. L’Open Space aporta molts aspectes positius a les companyies i les persones. Els espais sense obstacles fomenten la creativitat, el debat i l’esperit en equip, estalvien en despeses innecessàries i milloren la qualitat de vida dels treballadors. Tot això es tradueix en beneficis per a les companyies: com més satisfetes estiguin les persones en els seus llocs de treball, més motivades i productives seran i millors resultats obtindran. Una altra característica associada a l’Open Space és l’aplicació del concepte Hot Desk. Es tracta de disposar espais de treball no assignats, és a dir que no hi hagi llocs fixos; cada persona pot escollir el seu lloc de treball avui i canviar-ho demà depenent de les seves necessitats. Existeixen aplicacions que ajuden els treballadors a detectar escriptoris buits per poder ocupar-los o fins i tot a assenyalar en quina taula es troba una persona en concret per facilitar la comunicació directa. El Hot Desk està directament vinculat amb els horaris flexibles dels treballadors, un altre aspecte clau de les oficines modernes que pensen que en qualsevol lloc i en qualsevol moment es poden generar grans idees.


Open Space Sedus

Open Space Sedus


Tenint en compte tots aquests aspectes és important tenir en compte que, encara que en els espais oberts es treballi de manera horitzontal, segueix sent imprescindible disposar de zones privades on es primi el silenci i la confidencialitat entre les persones. Aquestes zones han d’estar integrades d’una manera enginyosa a les oficines Open Space ja que no poden xocar amb la filosofia de l'”espai obert”: divisòries transparents, panells acústics que formen part del disseny i l’estil interior, moquetes que delimiten els diferents espais, etc.

Open Space Sedus


Està clar que la filosofia del treball col·laboratiu depèn en gran part del disseny arquitectònic, però realment és una ideologia que es fomenta des de dalt. Seguir treballant com es feia fins fa poques dècades enrere ja no és ni atractiu ni motivador per a les persones. Les empreses han de crear espais de treball on es potenciï la creativitat i la innovació. Al cap i a la fi es tracta d’una estratègia empresarial, la del win-win: tots guanyem.